Producenci

Producentów z terenu województwa podkarpackiego – w sumie kilkadziesiąt firm z sektora przetwórstwa rolno-spożywczego - łączy generalnie szacunek do naszego dziedzictwa kulinarnego z naciskiem na jakość i ekologię. Są wśród nich m.in. piekarnie, cukiernie, pasieki, masarnie i zakłady mięsne, producenci wody gazowanej, soków i olejów, przetwórnie warzyw i owoców, a także spece od pierogów i serów.
W większości przypadków są to firmy rodzinne, w których często drugie, a nawet już trzecie pokolenie nawiązuje do tradycji kulinarnej regionu, szanując jego kulturowe dziedzictwo. Wytwarzane w tych przedsiębiorstwach produkty powstają ze świadomej potrzeby ocalenia od zapomnienia tej tradycji oraz z zamiłowania do otaczającej nas natury. 

„PIEROŻEK” AR Szelc Sp. J.

„PIEROŻEK” AR Szelc Sp. J.

Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie EKO BAŁON

Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie EKO BAŁON

Enklare Natural Cosmetics

Enklare Natural Cosmetics

Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula sp. z o.o.

Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula sp. z o.o.

FABRYKA PIECZYWA CUKIERNICZEGO „SAN”- Pajda sp. z o.o.

FABRYKA PIECZYWA CUKIERNICZEGO „SAN”- Pajda sp. z o.o.

Firma Handlowo Usługowo Produkcyjna RAVIX s.c. B. DYGDOŃ, P.DYGDOŃ

Firma Handlowo Usługowo Produkcyjna RAVIX s.c. B. DYGDOŃ, P.DYGDOŃ

Gospodarstwo Rolno-Pasieczne Jerzy i Nathalie Leban

Gospodarstwo Rolno-Pasieczne Jerzy i Nathalie Leban

Gospodarstwo Rybackie Starzawa

Gospodarstwo Rybackie Starzawa

M Pelczar Chocolatier Anna Pelczar

M Pelczar Chocolatier Anna Pelczar

Marek Bargieł Wytwórnia Ciast i Lodów "SANTOS"

Marek Bargieł Wytwórnia Ciast i Lodów "SANTOS"

Masarnia Osip s.c. Zygmunt i Kamil Osip

Masarnia Osip s.c. Zygmunt i Kamil Osip

Młyn Frysztak Sp. z o.o.

Młyn Frysztak Sp. z o.o.

Owocowe Smaki Sp. z o. o.

Owocowe Smaki Sp. z o. o.

P.P.H. Piekarnia Kiełtyka

P.P.H. Piekarnia Kiełtyka

PPHU „AWB” Alina Becla

PPHU „AWB” Alina Becla

Przedsiębiorstwo Nasienne „Centrala Nasienna” sp. z o. o.

Przedsiębiorstwo Nasienne „Centrala Nasienna” sp. z o. o.

Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne "FIGA"

Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne "FIGA"

Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia"

Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia"

Stowarzyszenie Producentów Fasoli Tycznej "Piękny Jaś" we Wrzawach

Stowarzyszenie Producentów Fasoli Tycznej "Piękny Jaś" we Wrzawach

Uzdrowisko Iwonicz S.A.

Uzdrowisko Iwonicz S.A.

Uzdrowisko Rymanów S.A.

Uzdrowisko Rymanów S.A.

Wędliny Regionalne U Schabińskiej w Zimnej Wodzie

Wędliny Regionalne U Schabińskiej w Zimnej Wodzie

Zagroda Handzlowianka

Zagroda Handzlowianka

Zakład Cukierniczo – Piekarniczy „IZA” Izabela Szczęch

Zakład Cukierniczo – Piekarniczy „IZA” Izabela Szczęch

ZAKŁAD MIĘSNY "JASIOŁKA"

ZAKŁAD MIĘSNY "JASIOŁKA"

Zakład Mięsny „SMAK-GÓRNO”

Zakład Mięsny „SMAK-GÓRNO”

Zakład Pieczywa Trwałego Bogumiła Ramska

Zakład Pieczywa Trwałego Bogumiła Ramska

Zakład Przetwórczo-Handlowy „Baszpol”

Zakład Przetwórczo-Handlowy „Baszpol”

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Marek Leśniak w Strzyżowie

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Marek Leśniak w Strzyżowie

Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „ORZECH” sp. z o.o.

Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „ORZECH” sp. z o.o.

Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta

Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta

Zarząd Dóbr Smolin

Zarząd Dóbr Smolin

Poznaj sklep z produktami regionalnymi Podkarpackie Smaki

Skarbiec z tradycją kulinarną regionu: produkty Podkarpackie Smaki

Podkarpackie to ekologia bez potrzeby certyfikatu: czyste powietrze Bieszczadów i Beskidu Niskiego, prawie 40% terenów leśnych z parkami narodowymi i blisko setką rezerwatów, brak wielkiego przemysłu oraz tysiące niedużych gospodarstw z uprawą tradycyjną. Mieszka tu ponad 2 miliony – jak wskazują ogólnopolskie badania - najszczęśliwszych ludzi w kraju. I co ważne o najdłuższym średnim wieku w Polsce.
Towarzyszy nam na co dzień zapach świeżego chleba, mamy najlepsze wiejskie wędliny wędzone dymem z drewna owocowego. A smak kiszonych ogórków czy świeżej łemkowskiej bryndzy mogą nam pozazdrościć inni. Wyciągamy z niebytu historii smaki sięgające czasów I Rzeczpospolitej - kwaskowate owoce derenia, przez dietetyków określane superfoodem, z których jeszcze pod koniec XIX wieku robiono „polską oliwkę”. Te i wiele innych dawnych, tradycyjnych wyrobów można spotkać właśnie w tej części Polski. Na to wszystko nakłada się bogactwo etnosu kulturowego tych nacji, które żyły tu na przestrzeni wieków. Nie bez powodu kuchnia podkarpacka uznawana jest za jedną z najbardziej różnorodnych. Odwiedzając nasz region można zasmakować się w tych lokalnych potrawach: proziakach, hreczanykach, fuczkach, stolnikach czy szwabach.
Towarzyszą im wytwarzane przez lokalnych producentów sery, wędliny, miody, wypieki, przetwory owocowo-warzywne czy susze, które powstają z pasji i zamiłowania. Których smak i zapach zamknięty szczelnie w opakowaniu pozwala nam uczestniczyć w tym rytuale zdrowia i dobrego smaku.
Chcąc podzielić się z Państwem tym co mamy w regionie najlepsze, czyli podkarpackimi produktami regionalnymi, tradycyjnymi i ekologicznymi, a także naszą radością i energią z tej części Polski - otwieramy naszą spiżarnię i zapraszamy do zakupów.
A tych z Państwa, którzy planują odwiedziny w naszym województwie zapraszamy na podróże Szlakiem Kulinarnym Podkarpackie Smaki i Karpackim Szlakiem Wina. Wracając do domu można zabrać ze sobą małą pamiątkę kulinarną z Półki Podkarpackie Smaki, które stoją w wielu hotelach i restauracjach na terenie naszego województwa. 

Tak więc drzwi do naszej spiżarni www.sklep.podkarpackiesmaki.pl są już otwarte!

symbol.png

Podkarpackie Smaki

Skarbiec z tradycją kulinarną regionu: produkty Podkarpackie Smaki

Podkarpackie to ekologia bez potrzeby certyfikatu: czyste powietrze Bieszczadów i Beskidu Niskiego, prawie 40% terenów leśnych z parkami narodowymi i blisko setką rezerwatów, brak wielkiego przemysłu oraz tysiące niedużych gospodarstw z uprawą tradycyjną. Mieszka tu ponad 2 miliony – jak wskazują ogólnopolskie badania - najszczęśliwszych ludzi w kraju. I co ważne o najdłuższym średnim wieku w Polsce.
Towarzyszy nam na co dzień zapach świeżego chleba, mamy najlepsze wiejskie wędliny wędzone dymem z drewna owocowego. A smak kiszonych ogórków czy świeżej łemkowskiej bryndzy mogą nam pozazdrościć inni. Wyciągamy z niebytu historii smaki sięgające czasów I Rzeczpospolitej - kwaskowate owoce derenia, przez dietetyków określane superfoodem, z których jeszcze pod koniec XIX wieku robiono „polską oliwkę”. Te i wiele innych dawnych, tradycyjnych wyrobów można spotkać właśnie w tej części Polski. Na to wszystko nakłada się bogactwo etnosu kulturowego tych nacji, które żyły tu na przestrzeni wieków. Nie bez powodu kuchnia podkarpacka uznawana jest za jedną z najbardziej różnorodnych. Odwiedzając nasz region można zasmakować się w tych lokalnych potrawach: proziakach, hreczanykach, fuczkach, stolnikach czy szwabach.
Towarzyszą im wytwarzane przez lokalnych producentów sery, wędliny, miody, wypieki, przetwory owocowo-warzywne czy susze, które powstają z pasji i zamiłowania. Których smak i zapach zamknięty szczelnie w opakowaniu pozwala nam uczestniczyć w tym rytuale zdrowia i dobrego smaku.
Chcąc podzielić się z Państwem tym co mamy w regionie najlepsze, czyli podkarpackimi produktami regionalnymi, tradycyjnymi i ekologicznymi, a także naszą radością i energią z tej części Polski - otwieramy naszą spiżarnię i zapraszamy do zakupów.
A tych z Państwa, którzy planują odwiedziny w naszym województwie zapraszamy na podróże Szlakiem Kulinarnym Podkarpackie Smaki i Karpackim Szlakiem Wina. Wracając do domu można zabrać ze sobą małą pamiątkę kulinarną z Półki Podkarpackie Smaki, które stoją w wielu hotelach i restauracjach na terenie naszego województwa. 

Tak więc drzwi do naszej spiżarni www.sklep.podkarpackiesmaki.pl są już otwarte!

symbol.png