Podsumowanie targów Natural Products Expo West’2022 w Anaheim, USA
Głównym trendem XXI wieku na rynku żywności wysokiej jakości jest zdecydowanie filozofia „slow life” i ekologia. Korzyści z organicznej żywności to jej jakość, bezpieczeństwo i zdrowie. Rozumieją to mieszkańcy Kalifornii, w której co roku organizowane są targi żywności organicznej Natural Products Expo West’2022 w Anaheim Convention Center, jednej z największych hali wystawowych w Los Angeles. W tym roku, po przerwie spowodowanej przez pandemię Covid-19, targi odbyły się stacjonarnie w dniach 8-12 marca br. gromadząc tysiące ludzi z całego świata.
Przez pięć dni liczni wystawcy z całego świata przedstawiali na swoich stoiskach najnowsze trendy branży promującej zdrową żywność, żywność ekologiczną oraz produkty na bazie białka roślinnego. Odbyły się również liczne wykłady, prezentacje i panele dyskusyjne na temat przyszłości branży, produktów oraz przewidujące kierunki, w których mogą rozwijać się zainteresowania konsumentów.
Spotkania z potencjalnymi kontrahentami na naszym stoisku prezentowały europejskie, w tym polskie, produkty ekologiczne, dostarczały informacji na ich temat oraz miały na celu zwiększyć popyt na wyroby produkcji ekologicznej pochodzące z Unii Europejskiej, w tym z Polski, na rynku USA.
Stowarzyszenie Polska Ekologia będąc na targach wraz ze stowarzyszeniem BioAgricoop z Włoch realizowało program Organicity Project, który jest finansowany z funduszy UE.