Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczek) w celu personalizowania treści dla odbiorców. Każdy użytkownik może wyłączyć zapisywanie plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej, co spowoduje, że nie będą gromadzone żadne informacje.

Produktów: 0 0,00 zł

Koszyk jest pusty

Ilość:

Suma: 0,00

Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula sp. z o.o.

Tradycja wypieku biszkoptów przywędrowała do Jarosławia z terenów Sabaudii, późniejszego Księstwa Sabaudii-Piemontu. Pierwsze biszkopty w tym mieście pieczono prawdopodobnie już od 1876 r. w „Parowej Fabryce Biszkoptów, Pierników i Cukrów L. Czyńskiego w Jarosławiu”. Kolejnym właścicielem tej firmy był Stanisław Gurgul z tytułem „cesarskiego i królewskiego dostawcy dworu”, a jej wyroby na początku XX wieku docierały do miast Austro-Węgier, Królestwa Wielkiej Brytanii, Francji, Prus i Rosji. 

W zakładzie wytwarzano bardzo szeroki asortyment wyrobów cukierniczych m. in.: Biszkopty Royal wykwintne, Biszkopty Szampańskie, Biszkopty mleczne tatrzańskie, pierniki królewskie, mączkę odżywczą,  pieczywo dla diabetyków, precelki z solą, precelki z makiem, precelki z cukrem, cukierki słodowe, pomadki i bananki. 

Obecnie fabryka specjalizuje się w wypieku tradycyjnych biszkoptów podłużnych.

GALICYA sp. z o.o.

Spółka Galicya to podkarpacka firma produkująca od 28 lat naturalną wodę mineralną, pochodzącą ze źródeł znajdujących się na Roztoczu, z obszaru objętego szczególną ochroną. Szereg roztoczańskich źródeł ma własności lecznicze, co docenił już w XVII wieku król Jan III Sobieski, który zażywał tu siarczkowych kąpieli leczniczych. 

W składzie chemicznym dominuje wodorowęglan. Dzięki dużej jego zawartości picie tej wody zalecane jest osobom z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz cierpiącym na nadkwasotę żołądkową. Z kolei dzięki niskiej zawartości sodu polecana jest do picia osobom z nadciśnieniem tętniczym, chorobą wieńcową, niewydolnością krążenia, podwyższonym poziomem cholesterolu oraz w kuracjach odchudzających (gotowanie nie usuwa nadmiaru sodu).

Butelkowana jest w estetyczne butelki szklane o charakterystycznym zielonkawym zabarwieniu o pojemności 0,3 litra oraz plastikowe: 0,5, 1,5 oraz 5 litrów. Dostępna jest w wersji niegazowanej, lekko gazowanej oraz niegazowanej.

FABRYKA PIECZYWA CUKIERNICZEGO „SAN”- Pajda sp. z o.o.

Tradycyjne biszkopty powstają na szeroką skalę w Fabryce Pieczywa Cukierniczego „San” – Pajda Sp. z o.o. Początki tej firmy sięgają 1951 r., kiedy to na bazie byłej piekarni wojskowej z 1933 r., powstała Fabryka Przemysłu Cukierniczego „SAN”. W 1973 r. przejęła ona od Jarosławskich Zakładów Cukierniczych Przemysłu Terenowego trzy fabryki. W 2003 r. właścicielem jednej z nich został dyrektor Jan Pajda, który odkupił firmę odpowiedzialną za wypiek biszkoptów i utworzył na jej bazie dzisiejszą spółkę FPC „San” – Pajda. 17 grudnia 2009 r. zostały one wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Gotowe wyroby cenione są za swą lekkość i puszystość. Smakują znakomicie zarówno same, jak i maczane na sposób włoski w puddingach.

Rozwinięciem rodziny ciastek biszkoptowych stała się produkcja "Biszkoptów Kresowych" wypiekanych w oparciu o tradycyjną, domową recepturę, przełożonych naturalną czekoladową masą (o różnym smaku) lub oblanych polewą kakaową.

Gospodarstwo Rolno-Pasieczne Jerzy i Nathalie Leban

Gospodarstwo rolno-pasieczne oraz rozlewnia miodu Nathalie i Jerzego Leban działa od ponad 10 lat. Brak przemysłu i wynikających z niego zanieczyszczeń to atuty regionu, w którym powstają ich miody odmianowe, a mają ich aż siedem rodzajów: lipowy, rzepakowy, gryczany, wielokwiatowy, akacjowy, nawłociowy i spadziowy. 

Dzięki swoim właściwościom antyseptycznym, żółciopędnym i wzmacniającym organizm, polecany jest w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, dróg żółciowych, stawów, nerek i prostaty. 

Produkują także miody z dodatkami np.: miód z maliną, miód z propolisem, pyłkiem kwiatowym, z czekoladą – podobno idealny do smarowania kanapek, a także miód z czekoladą i orzechami. Z pasieki pochodzą także ich kolejne produkty: pyłek kwiatowy, propolis, pierzga oraz wosk pszczeli. Z tego ostatniego wyrabiają różnego rodzaju naturalne świece.

ART-Kros studio Jaromir Brański

Swoje doświadczenie biznesowe Jaromir Brański zaczynał nietypowo, jak dla obecnie prowadzonej działalności – inżynier informatyk założył w 2008 r. firmę w sektorze informatyki i reklamy. W ramach dywersyfikacji firma poszerzyła więc swoją działalność o produkty regionalne, w tym związane z suszem płodów runa leśnego oraz owoców na sucho.

W sprzedaży dostępne są suszone owoce (jabłka, pigwa, śliwka, czereśnia), suszone płody runa leśnego (dzika róża, jarzębina, śliwa, tarnina, głóg, poziomki, jeżyny i borówki). 

Firma uzyskała w 2015 r. certyfikat AgroBio-Test na pięć ekologicznych produktów: EKO suszone jabłuszko, EKO suszone wisienki, EKO gruszki na sucho, EKO jabłko na sucho, EKO pigwa na sucho.

M Pelczar Chocolatier Anna Pelczar

Pasja i zamiłowanie do czekolady zaowocowało powstaniem w Korczynie k. Krosna manufaktury czekolady M.Pelczar. - Z czekoladą są związani wiele lat i od samego początku to ona była dla nich twórczą inspiracją. Od niej wszystko się zaczęło. 

Od 2004 r. Pan Mirosław został Mistrzem Polski Cukierników i uczestnikiem Mistrzostw Świata Cukierników Przygotowuje  produkty ręcznie robione na światowym poziomie, z najlepszych naturalnych składników i najwyższej jakości czekolady.

Surowce sprowadza z różnych zakątków świata, a wyroby produkowane są ręcznie w niewielkich ilościach, dzięki czemu każdy produkt jest wyjątkowy i zawsze dopracowany. 

Produkty sygnowane marką „M Pelczar Chocolatier” to nie tylko smak i jakość czekolady, to również szeroka gama asortymentu obejmująca praliny ręcznie robione o różnych smakach, figurki czekoladowe, tabliczki czekoladowe, czekolada do picia po różną postacią i szereg innych

Marek Bargieł Wytwórnia Ciast i Lodów "SANTOS"

Firma została założona w 1974 r. w Krośnie przez ojca obecnego właściciela, cukiernika z wykształcenia i powołania, Józefa Bargieła. Wprowadził do dekoracji mało znane elementy z karmelu. Jego syn Marek Bargieł, do perfekcji doprowadził doskonalenie kunsztu cukierniczego.

W 2003 r. wybudował nowoczesną Przetwórnię Owoców i Warzyw, w której powstaje ponad 40 różnych przetworów: nadzień do ciast, tortów, lodów, deserów oraz owoców dekoracyjnych, w tym m. in. osiem rodzajów przetworów z jabłek, przetwory z agrestu, pomarańczy, malin, truskawek, wiśni, moreli, czereśni

W powołanym w zakładzie laboratorium czekolady produkuje się ok. 20 gatunków czekolad z różnymi dodatkami, m. in. z solą himalajską, karmelizowanymi płatkami róż oraz fiołków.

W zakładzie wytwarzane są także praliny, czekolady, owoce w czekoladzie oraz ciasteczka kruche. Równolegle powstaje tu linia produktów „Żurek polski”, w tym dwa rodzaje żurków: zakwas owsiano-żytni i zakwas owsiano-pszenny.

Owocowe Smaki Sp. z o. o.

Spółka produkuje tłoczone, soki z owoców i warzyw oraz chipsy jabłkowe. Spółka specjalizuje się w ekologicznej produkcji oraz konwencjonalnej. Powstała z rodzinnych gospodarstw ekologicznych współwłaścicieli. Antoni Tudryn w 2004 r. rozpoczął tłoczenie soków w Jelnej pod marką „Owocowe Smaki”, natomiast Zygmunt Radek oraz Mateusz Radek zajmowali się suszeniem głównie jabłek na chipsy we wsi Trzciana k. Rzeszowa. Obecnie znajduje się tam siedziba firmy i zakład produkcyjny, a jej oferta to ekologiczne soki jabłkowe w połączeniu np.: z marchwią, buraczkiem czerwonym

Tłoczą np.: soki porzeczkowe, malinowe, syropy i lemoniady owocowe oraz barszczyk czerwony. Sprzedawane są w szklanych butelkach różnej pojemności oraz w trzylitrowych kartonach. Część z nich tworzy linię soków słodzonych ekologicznym cukrem trzcinowym

Firma w swojej ofercie posiada suszone owoce i warzywa (np. ekologiczne chipsy jabłkowe) oraz w różnym stopniu rozdrobnienia, przeznaczone jako półprodukt dla branży spożywczej. Działalnością spółki jest również sadownictwo.

Przedsiębiorstwo Nasienne „Centrala Nasienna” sp. z o. o.

Głównym zakresem działalności przedsiębiorstwa istniejącego na rynku nasiennym od ponad 40 lat jest produkcja pasz sypkich i granulowanych dla trzody chlewnej, drobiu, bydła i innych gatunków zwierząt, a także sprzedaż materiału siewnego oraz dodatków paszowych

W 2000 r. poszerzono zakres wytwórczości i uruchomiono przerób rzepaku, a od 2008 r. również siemienia lnianego

Od 2009 r. rozpoczęto produkcję olejów wysokiej jakości metodą tłoczenia na zimno, pozyskując zdrowe ziarno z czystych ekologicznie terenów, kupowane w ramach umów kontraktacyjnych

Zakład tłoczy oleje: rzepakowy, słonecznikowy, konopny i lniany. Chronią one organizm przed wolnymi rodnikami opóźniają procesy starzenia się. Są również bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu (LDL), przeciwdziałają chorobom serca i układu krążenia, wpływają korzystnie na przemianę materii. Nadają się zarówno do smażenia jak i do spożywania na zimno.

Zakład Pieczywa Trwałego Bogumiła Ramska

Firma działa od lutego 1991 r. w segmencie produkcji wyrobów o przedłużonej trwałości typu paluszki i precle. Na samym początku w czasach tworzenia się nowego ładu gospodarczego w kraju odbiorcami wypieków były placówki Gminnych Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” oraz powstającym prywatnym sklepom i hurtownią.

Na początku lat 90. XX wieku kredyt z Polsko-Amerykańskiego Funduszu Przedsiębiorczości pozwolił na zakup nowych maszyn

Wraz z inwestycjami w urządzenia rozpoczęto produkcję nowych wyrobów: precelków solonych oraz przekąsek smakowych. Nie korzystają z żadnych gotowych mieszanek. Do wyrobu używa się wyłącznie świeżych i naturalnych surowców, które kupują u sprawdzonych, wieloletnich dostawców. „Flagowym okrętem” zakładu są znane i lubiane precle rzeszowskie MAX-y. Ponadto firma produkuje: paluszki słone rzeszowskie, paluszki z kminkiem rzeszowskie, precle rzeszowskie, precelki słone rzeszowskie oraz przekąskę rzeszowską

PPHU „AWB” Alina Becla

Rodzinna firma Aliny i Wacława Beclów założona została w 1993 r. w Handzlówce, wsi leżącej na skraju Hyżneńsko-Gwoźnickiego Obszaru Chronionego Krajobrazu. W 1997 r. powstała w gospodarstwie suszarnia, a kilka lat później uruchomiono zakład przetwórczy produkujący susze owocowe, warzywne i ziołowe oraz wyroby gotowe konfekcjonowane w postaci herbatek smakowych owocowych, owocowo-ziołowych i mieszanek

Od początku suszą metodą tradycyjną (gorącym powietrzem), zachowując maksimum walorów produktu. W 2008 r. uzyskali certyfikat na produkcję ekologiczną

Z warzyw, owoców i ziół powstają naturalne herbatki owocowe, mieszanki ziołowe, suszone warzywa i owoce. Ich wyroby nie zawierają żadnych sztucznych aromatów i dodatków. Nie są również poddawane żadnym zabiegom konserwującym i sterylizacyjnym. Obecnie w ofercie posiadają ponad 80 produktów, w tym 24 produkty BIO, sześć rodzajów herbat owocowo-ziołowych oraz kilka mieszanek warzywnych

„ANMAR” Anna Surmacz-Kałamarz Piekarnia Drzewna

Wypiekiem chleba na drewnie Anna Surmacz-Kałamarz zajmuje się od 2000 r. Od początku stosuje dawne metody produkcji, według regionalnych receptur odszukanych i pieczołowicie zebranych przez siebie

Piekarnia oferuje m. in. staropolski chleb sanacyjny, chleby łańcuckie (razowy i ziołowy), chlebki: ziarnisty, cebulowy zdobiony i czosnkowy, a także zakwas żytni na żurek. Dwa jej wyroby – staropolski chleb sanacyjny oraz chleb razowy łańcucki pieczone w piecach opalanych drewnem na liściach kapusty zarejestrowano na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Od 2012 r. w „Barze przy Piekarni” w Rogóżnie można także zakupić przygotowywane na miejscu wyroby wędliniarskie. Większość wędlin typu pasztety, boczki, szynki czy „zające” pieczona jest w piecach piekarskich, co dodatkowo wpływa na ich wyborny smak. Produkcja wędlin i mięs zapiekanych w piecach chlebowych to specjalność Bogumiła Kałamarza, mistrza w sztuce wędliniarskiej.

Zakład Mięsny „SMAK-GÓRNO”

Zakład Mięsny w Górnie, jeszcze pod nazwą „Smak-Eko”, działalność rozpoczął w 1991 r. Od ćwierćwiecza prowadzi działalność w zakresie skupu trzody chlewnej, uboju i rozbioru wieprzowego, produkcji pełnego asortymentu wędlin, szynek, wędzonek, wyrobów podrobowych, drobiowych, garmażeryjnych, a także konserw w słojach.

Szczególnie dużym zainteresowaniem cieszą się kiełbasy suche. Wieprzowa pieczona tradycyjna z Górna jest wędzona i dodatkowo pieczona, a 100 g gotowego wyrobu uzyskuje się z 125 g mięsa wieprzowego, bez dodatków oraz konserwantów

Dużym uznaniem u klientów cieszy się kiełbasa drobiowa pieczona z Górna oraz inne kiełbasy pieczone: głogowska i wiejska tradycyjna.

Zakład oferuje całą gamę wędlin swojskich: szynki, schaby czy polędwiczki. Osobnym elementem produkcji są konserwy tradycyjne w słojach, wśród których wyróżnia się kiełbasianka, pasztet oraz smalczyk z cebulką.

Zakład Cukierniczo – Piekarniczy „IZA” Izabela Szczęch

Zakład działa na rynku od 1979 r. i nastawiony jest na produkcje zarówno pieczywa, jak i wyrobów cukierniczych: ciast, tortów oraz ciastek rożnego rodzaju.

Praktycznie od początku uruchomienia działalności piekarniczej zakład produkcję wyrobów tradycyjnych, bez polepszaczy chemicznych, opartych na starych ludowych recepturach. Przywiązanie do tej tradycji dobrego wypieku jest ważnym elementem prowadzenia piekarni i chętnie sięga się w nim po dawne przepisy na wypieki

Stąd też i decyzja o rejestracji w kwietniu i maju 2007 r. czterech wyrobów własnych na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to: chleb sędziszowski żytni, makowiec sędziszowski, serowiec sędziszowski, sędziszowskie ciasto z jagodami. Zakład jest jedynym producentem takiej ilości produktów tradycyjnych w branży piekarniczo-cukierniczej w regionie.

Chleb sędziszowski żytni, posiada najwyższy polski certyfikat „Poznaj Dobrą Żywność”.

Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia"

Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia" funkcjonuje na rynku począwszy od 2004 roku. Swoje cele statusowe wdraża poprzez inicjowanie wielorakich projektów o zasięgu krajowym i międzynarodowym. Jest sprawnie działająca Instytucja Otoczenia Biznesu oraz podmiotem aktywizującym lokalna społeczność i samorządy. Ponadto prowadzi działalność badawczą, wydawniczą i gospodarczą, skierowaną do sektora samorządowego, instytucji społecznych oraz przedsiębiorstw

Stowarzyszenie jest Animatorem dwóch klastrów: Karpackiego Klastra Turystycznego oraz Klastra Podkarpackie Smaki.

Stowarzyszenie "Pro Carpathia" od lat zajmuje się promocją tradycyjnej żywności województwa Podkarpackiego. W Podkarpackiem zaproponowano, aby owoc derenia uznać za symbol kresowej tradycji naszego regionu. Stowarzyszenie przygotowało własna linię produktów spożywczych z dereniem, sa to dwa rodzaje czekolad z dodatkiem suszonych owoców derenia oraz dżem dereniowy, który w konkursie na "Najlepszy produkt tradycyjny 2017" - zorganizowany podczas XI targów Żywności Tradycyjnej Festiwal Podkarpackich Smaków w Górnie  - zyskał wyróżnienie

Obecna linia dereniowa jest dostępna w sklepie internetowym www.sklep.podkarpackiesmaki.pl oraz w siedzibie Stowarzyszenia "Pro Carpathia" w Rzeszowie - Rynek 16/1.

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Marek Leśniak w Strzyżowie

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Marek Leśniak w Strzyżowie należy do jednych z większych prywatnych zakładów masarskich w Polsce południowo-wschodniej. Firma powstała w 1990 r., w latach 1993-1999 znacznie rozbudowano zakład produkcyjny, z kolei w 2001 r. wzniesiono własną, nowoczesną ubojnię wieprzowo-wołową.

Następną graniczną datą był rok 2006, kiedy to dostosowano zakład do wymogów unijnych. W nowoczesnych halach zakładów produkcyjnych znajduje zatrudnienie ponad trzydziestoosobowa, wykwalifikowana kadra, stale pracując nad zwiększaniem jakości wyrobów wędliniarskich. Od ponad 25 lat produkuje swoje wyroby w oparciu o dawne, często kilkudziesięcioletnie receptury i przepisy. Skuteczne połączenie nowoczesnej technologii z tradycją udaje się tylko najlepszym.

Masarnia Osip s.c. Zygmunt i Kamil Osip

Już trzecie pokolenie rodziny Osip angażuje się w branżę wędliniarską. Masarnia prowadzona od 2012 r. przez Zygmunta Osipa to klasyczna firma rodzinna, w której pracuje także jego żona, trzy córki i dwaj synowie oraz synowa. Odbywa się tu produkcja w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej. Masarnia Zygmunta Osipa jest zapewne spełnieniem marzeń jego ojca – nestora rodu, wziętego rzeźnika, który swoje rzemiosło opierał na tradycyjnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, często nawet odnajdywanych po latach recepturach. Wytwarzane tu typowo swojskie wyroby są elementem kontynuacji rodzinnej tradycji. Dzięki tym przepisom, opartym przede wszystkim na prostocie wykonania oraz rodzimym surowcu, ich wędliny cechuje niepowtarzalny smak.

Specjalnością masarni są klasyczne, naturalnie wędzone wyroby. Zakład przerabia miesięcznie ok. 12 ton mięsa, z których powstają szynki, schaby, kiełbasy szynkowe, kiełbasy wiejskie, balerony, kabanosy, polędwiczki, boczki, pieczenie rzymskie, pasztety i salcesony. Cztery z ich wyrobów (baleron tradycyjny, polędwiczka wędzona, kiełbasa swojska i boczek wędzony), sygnowane określeniem geograficznym z Wierzeic, czyli dawnej nazwy wsi Wierzawice w powiecie leżajskim, wpisane zostały w 2015 r. na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta

Od początku działalności w 1989 r. jest to przedsiębiorstwo rodzinne, w którym pracuje m.in. Jan Fołta, jego żona Czesława, syn Piotr i zięć. Udało się w nim umiejętnie połączyć tradycję z nowoczesnością. Zakład powstał na bazie gospodarstwa rolnego prowadzonego przez właścicieli. Początkowo produkowano kilkaset kilogramów wędlin tygodniowo, z czasem podnosząc ilość wyrobów do blisko 7,5 tony. Dostępne są one na terenie województwa podkarpackiego, ale i w sklepach ze zdrową żywnością w Warszawie czy Krakowie. Nie produkuje się tu na masową skalę, bo dewiza właściciela brzmi: najważniejsza jest jakość, a nie ilość. Wędliny powstają zgodnie z tradycyjnymi metodami, dzięki przestrzeganym recepturom, jakie stosowano w regionie jeszcze w latach 50. XX wieku. Mimo to firma spełnia wszystkie wymogi związane z produkcją wędlin, w tym wdrożony system HACCP, którego wprowadzenie możliwie było po gruntownej modernizacji zakładu w 2003 r.

Surowiec skupują od lokalnych producentów, bowiem wieś Markowa słynie z hodowli świń. Nie do pomyślenia byłoby kupowanie mięsa świń hodowanych na dużych farmach. Tajemnica sukcesu ich wyrobów tkwi właśnie w składzie surowca i sposobie przygotowania mięsa do kiełbasy. Komora wędzarnicza jest opalana drewnem olchy, buku, grabu, a sam proces wędzenia trwa nawet do 12 godzin. Chodzi o to, aby uzyskać niepowtarzalny smaki aromat wyrobu. W nowoczesnych komorach wędzarniczych cały proces wędzenia sterowany jest komputerowo.

Zakład Przetwórczo-Handlowy „Baszpol”

Szef spółki Baszpol i piekarni Leś Adam Bała był jednym z pierwszych w regionie, który wprowadził do wyrobów mąkę orkiszową. Orkisz, w naszym regionie był uprawiany od średniowiecza. Jest jedną z najstarszych gatunków pszenicy, która jest niezwykle bogata w wartości odżywcze oraz wyjątkowo odporna na szkodniki – nie wymaga stosowania pestycydów.

Piekarnia wytwarza pieczywo ekologiczne i tradycyjne według rodzimych receptur: m.in. chleb żytni razowy na zakwasie i bułki razowe pszenne oraz ciastka.

Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie na Podkarpaciu EKO BAŁON w Niżnej Łące

W gospodarstwie pszczelarskim Marty i Krzysztofa Bałon znajduje się 220 uli. Pszczelarstwo kontynuowane jest już w trzecim pokoleniu. W ciągu 20 lat prowadzenia pasieki nabyli oni duże doświadczenie praktyczne, co pozwala im wytwarzać miody najwyższej jakości.

Miody pochodzą m.in. z ekologicznie czystych terenów Jaśliskiego Parku Krajobrazowego. Potwierdzeniem walorów i jakości ich produktów jest posiadanie - przez gospodarstwo - od 2008 r. certyfikatu ekologicznego.

Oferują m.in. miody (leśny ze spadzi jodłowej, wielokwiatowy, nawłociowy), pyłek kwiatowy, propolis, pierzgę w miodzie oraz miód z pyłkiem kwiatowym

Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „ORZECH” sp. z o.o.

Przedsiębiorstwo założone zostało przez braci Artura i Wacława Orzech w 1995 r., a produkcję rozpoczęło od 1 lipca 1996 r. Od początku zajmuje się produkcją przetworów ze świeżych owoców i warzyw. Receptury na niektóre przetwory pochodzą z rodzinnych, miejscowych archiwów

Warzywa i owoce skupywane są od sprawdzonych, ekologicznych plantacji, które są stale monitorowane w zakresie zalecanych norm. W 2010 r. firma otrzymała godło promocyjne AGRO POLSKA, w 2013 r. tytuł „Gazela biznesu”, a w 2015 r. miano „Najdynamiczniejszego eksportera”

OLIMP ANNA WIŚNIEWSKA


Ich olej konopny ma termin ważności tylko dwa miesiące, olej lniany już trzy. Natomiast oleje: z lnianki czyli rydzowy, z krokosza barwierskiego oraz z ostropestu cztery miesiące. Najspokojniej jest przy oleju kokosowym - na jego spożycie spokojnie możemy czekać przez rok

Takie cuda tłoczą na zimno w niewielkiej, rodzinnej olejarni Olimp w podrzeszowskiej Malawie. To nieduża olejarnia, dzięki czemu od początku do końca czuwają nad całym procesem produkcji. Proces tłoczenia odbywa się metodą na zimno w prasie ślimakowej, w której temperatura tłoczenia nie przekracza 40 stopni Celsjusza. Dzięki temu powstaje olej mający cechy oleju dziewiczego, czyli takiego który ma dokładnie taki sam skład biochemiczny, jaki zawarty jest w jej nasionach. Ich oleje są nieoczyszczane i nierafinowane.

ZAKŁAD MIĘSNY "JASIOŁKA"

Specjalnością powstałego w 1996 r. zakładu są tradycyjne i ekologiczne wędliny, Wytwarzane są według starych, niekiedy 150-letnich receptur. Pradziadek Pawła Krajmasa, dyrektora i twórcy firmy, uczęszczał do elitarnej galicyjskiej szkoły masarzy we Lwowie. Zebrane wówczas przez niego przepisy wykorzystywane są obecnie w produkcji, Przepisy pochodzą głównie z archiwum rodzinny Krajmasów, ale są i takie z dawnych dworów szlacheckich, okolicznych wiosek, a nawet z armii austro-węgierskiejj.

W wędlinach produkowanych przez „Jasiołkę” nie ma konserwantów, modyfikowanych białek i żelatyny, soi czy błonnika. Ich charakterystyczny smak i aromat to efekt m.in. wędzenia w dymie z bukowego lub olchowego drewna

Także żółty przewodnik Gault&Millau wyróżnił ich, doceniając rolę w wytwarzaniu wyjątkowych produktów regionalnych na terenie Podkarpackiego

Firma Handlowo Usługowo Produkcyjna RAVIX s.c. B. DYGDOŃ, P.DYGDOŃ

Producent naturalnych, bez konserwantów zup: żurku, barszczu białego i czerwonego w szklanych butelkach, sygnowanych miejscem pochodzenia „z Wolicy”. Są one wytwarzane metodą tradycyjną dzięki czemu powstaje produkt charakteryzujący się niepowtarzalnym smakiem, barwą oraz gęstością. Barszcze i żurek są dziełami, które tworzą według własnych receptur, a półprodukty do ich powstania skupują od lokalnych rolników.

Gospodarstwo Rybackie Starzawa

Gospodarstwo Rybackie w Starzawie położone jest w płd.-wsch. części Polski tuż przy granicy z Ukrainą, w odległości 25 km od Przemyśla, na terenie gminy Stubno. Obejmuje kompleks stawów o powierzchni 800 ha.

Gospodarstwo Rybackie prowadzi hodowlę karpia królewskiego w cyklu trzyletnim, według metody Tomasza Dubisza. Ryby hodowlane karmione są wyłącznie naturalnymi paszami (głównie pszenica, jęczmień i pszenżyto) z krajowej produkcji. Gospodarstwo prowadzi hodowlę ryb: amura, tołpygę, suma europejskiego, szczupaka, lina, jazia oraz karasie złociste i srebrzyste. Posiada również własną linię karpia, tzw. „linia starzawska”. Karp starzawski wyróżnia się wydłużonym kształtem ciała i jest pełnołuski. Gospodarstwo Rybackie Starzawa posiada Certyfikat Najwyższej Jakości Karpia Królewskiego wydany przez Związek Producentów Ryb oraz Certyfikat „Jakość Tradycja”. Jest także członkiem Towarzystwa Promocji Rybactwa i Produktów Rybnych „Pan Karp”, a także Polskiego Towarzystwa Rybackiego.

P.P.H. Piekarnia Kiełtyka

Józef Kiełtyka otworzył piekarnię w Łężanach 13 grudnia 1993 r., aby na krośnieński rynek dostarczać tradycyjne pieczywo. Pierwszy piec chlebowy, tradycyjny z szamotki, zbudował z wujem Henrykiem, z zawodu zdunem. Wypiekali chleb wiejski, pszenno-żytni na żytnim kwasie, bez żadnych dodatków, wytwarzany długą, dwufazową metodą. Dokładnie w taki sposób, jak pan Józef zapamiętał z rodzinnych stron, spod Jasła. Oprócz wiejskiego chleba, wypiekał bułki, rogale, drożdżówki. Mimo istnienia w krośnie szeregu piekarni, brakowało właśnie takich produktów.

Dekadę temu ojciec z synem zauważyli wyraźne zmiany na rynku pieczywa. Pokazało się wiele „mieszanek” typów i gatunków chleba o różnych nazwach i kształtach. Na początku i oni byli zwolennikami nowoczesności, ostatecznie jednak zostali przy swojej idei i specjalności.

Od kilku lat piekarnia posiada również certyfikat ekologiczny na część swoich wyrobów. Starają się łączyć tradycję z oryginalnymi pomysłami, opartymi o jakość. W ich ofercie znajdziemy m.in. chleb ziarnistą bombę bez mąki czy chleb z amarantusem, chleb czysto żytni, na zakwasie - bez drożdży, ale także serie ekologicznych ciasteczek tradycyjnych czy też specjalnych (bez cukru, a z inuliną, bez tłuszczu, vege). EKO Piekarnia Kiełtyka w Łężanach koło Krosna jest jedną z trzech piekarni ekologicznych na terenie województwa podkarpackiego (są jeszcze w Tułkowicach oraz Grzegorzówce) i jedną z nielicznych, bo zaledwie kilkunastu w Polsce. Od samego początku przedsiębiorstwo ma charakter rodzinny. Najpierw było prowadzone przez małżeństwo Grażynę i Józefa Kiełtyków, a obecnie prowadzi ją ich syn, Marek z żoną Agnieszką. Traktują swoją pracę jako rzemiosło - Marek Kiełtyka ma dyplom mistrzowski zarówno w zawodzie piekarza i cukiernika.

Piekarnia z Łężan wraca do dawnych rodzajów pieczywa, chcąc tym wyróżniać się wśród innych piekarń, które – jak niektórzy producenci artykułów spożywczych –„swojskimi” nazwami chcą ukryć „przemysłowość” wyrobu. Ich dewizą jest - najwyższej jakości surowce w połączeniu z nowymi technologiami + odrobina serca piekarza to najlepsza receptura na pyszny wypiek.

Stowarzyszenie Producentów Fasoli Tycznej "Piękny Jaś" we Wrzawach

Stowarzyszenie Producentów Fasoli Tycznej "Piękny Jaś" we Wrzawach zrzesza 32 rolników - producentów fasoli tycznej "Piękny Jaś", z których 11 prowadzi uprawę zgodną z certyfikatem. Od 13 stycznia 2012 r. 0- z Chroniona Nazwa Pochodzenia - "fasolą wrzawską" mogą być określane wyłącznie suche nasiona fasoli wielokwiatowej tycznej pochodzące z upraw na ściśle określonym obszarze powiatu tarnobrzeskiego oraz powiatu stalowowolskiego.

Jednak korzystne warunki naturalne to oczywiście nie wszystko: ważna jest także wiedza i doświadczenie uprawiających fasolę rolników, zachowanie zasad tyczenia i ręczny zbiór nasion - sukcesywnie, w miarę ich dojrzewania. 

Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne "FIGA"

Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne "Figa" z Mszany jest na granicy Beskidu Niskiego i Bieszczad z okolicach Przełęczy Dukielskiej. Gospodarstwo jako główna działalność prowadzi hodowle kóz oraz przetwórstwo mleka koziego. Tereny wypasów to jedno z najczystszych przyrodniczo miejsc w Polsce, dzięki temu mleko pochodzące od kóz z gospodarstwa jest aromatyczne i pełne wartości odżywczych.

Specjalnością gospodarstwa jest wyrób serów metodą tradycyjną. Tradycja wyrobów serów na Podkarpaciu sięga XV wieku. Produkty cechuje wysoka jakość, wyjątkowe walory smakowe oraz tradycyjny sposób wytwarzania. Dodatkową zaletą jest ekologiczne mleko użyte do ich wytwarzania. Cechą charakterystyczną jest także proces manufaktury - ręcznego wyrabiania serów. Produkty posiadają certyfikat zgodności potwierdzający ekologiczne metody produkcji, nadany przez jednostkę certyfikującą BIOCERT Małopolska z Krakowa.

„PIEROŻEK” AR Szelc Sp. J.

"Pierożek"to typowa rodzinna firma, założone w 1995 r. przez Marię Szelc, która postanowiła podzielić się z innymi swoimi rodzinnymi przepisami na domowe dania. Ich receptura oraz sposób produkcji od początku do końca bazują na starych, sprawdzonych przepisach jej mamy. I niezmiennie od lat wyroby oferowane przez firmę wykonywane są ręcznie na każdym etapie produkcji. 

Od 2010 r. spółką opiekują się i zarządzają jej dzieci: syn Rober oraz córka Anna. Zmiana zapewniła powiew innowacyjności: rodzinny duet włączył do produkcji nowa linię - dania ekologiczne. 

Przepisy e rodzinie Szelców przekazywane są z pokolenia na pokolenie, dzięki temu dania oferowane przez formę smakuję zawsze jak typowo domowe.

Firma najwyższa uwagę przysługuje do jakości wyrobów, dlatego też nie zawierają one żadnych środków konserwujących, sztucznych barwników, polepszaczy smaku czy składników sztucznie wydłużających ich termin przydatności do spożycia. Ciągle udoskonalana oferta posiada ponad 30 rodzajów wyrobów. Ich specjalnością są oczywiście ręcznie lepione pierogi z klasycznymi lub unikatowymi nadzieniami. Oprócz pierogów, firma przygotowuje również m. in. uszka, krokiety, naleśniki z serem, kopytka, łazanki z kapustą, pyzy z mięsem, gołąbki oraz placki i placuszki ziemniaczane. 

Firma może pochwalić się certyfikowana linią produktów ekologicznych, na której powstają łazanki, naleśniki, uszka i osiem rodzajów pierogów. Gama tych dań opiera się na współpracy z certyfikowanymi dostawcami z Bieszczadów, w których gospodarstwach nie stosuje się sztucznych nawozów, środków chemicznych, antybiotyków i hormonów, uprawiane tam rośliny nie sa tez modyfikowane genetycznie. 

Wpisanie "bieszczadzkich pierogów" na Liste Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz uhonorowanie spółki 2013 r. tytułem laureata Polskiego Producenta Żywności sa potwierdzeniem jej starań o jakośc i zachowanie tradycji.

Zarząd Dóbr Smolin

Zarząd Dóbr Smolin jest przedsięwzięciem rodzinnym od roku 1887. Wówczas to Kazimierz i Józefa z Krynickich Andruszewska nabyli we Lwowie majątek ziemski Smolin wraz z Kolonią Smolin. W chwili nabycia nieruchomość była małym fragmentem roztoczańskich puszcz ciągnących się nieprzerwanie od Zamościa do Lwowa i obejmowała niewielki jak na ówczesne stosunki obszar około 450 hektarów.  Po nabyciu część gruntów wykarczowano, tworząc majątek leśno - rolny. Od początku prowadzono aktywną gospodarkę z zakresie leśnictwa, uprawy zbóż i chmielu, hodowli bydła i trzody, pasieczną i łowiecką. 

Po śmierci Kazimierza Andruszewskiego w roku 1911 oraz Józefy Andruszewskiej w roku 1993, majątek przejął Zygmunt Andruszewski junior - ich wnuk. Mieszkał we Lwowie, pracował w Lwowskiej Izbie Rolniczej, równocześnie zarządzał Smolinem. Jako entuzjasta nowoczesnych metod gospodarowania w rolnictwie oraz leśnictwie, wprowadził do gospodarki smolińskiej zmechanizowane metody uprawy lasu, roślin i hodowli zwierząt. 

W okresie wojny doszło do całkowitej dewastacji urządzeń i zabudowań folwarczych. W roku 1944 majątek pozostały w Polsce znacjonalizowano w trybie dekretu o reformie rolnej. W roku 2012, po wielu latach sądowych procesów, spadkobiercy Zygmunta Andruszewskiego juniora odzyskali całość gruntów w Smolinie oraz 220 ha stawów w Rudzie Różanieckiej, posługując się przedwojenną firmą oraz jej oznaczeniem graficznym. Ma to podkreślać ciągłość przedsiębiorstwa oraz podtrzymywanie dobrych praktyk w jego zarządzaniu. 

Gospodarstwo specjalizuje się w produkcji karpia królewskiego, amura, tołpygi pstrej i białej, szczupaka, suma europejskiego, lina, sandacza, karasia pospolitego i srebrzystego. Stosują wyłącznie pasze naturalne w postaci zbóż pochodzących z Gospodarstwa Rybackiego z Smolinie oraz od lokalnych rolników. Ryby z gospodarstwa pływają w stawach, które znajdują się na terenach gliniasto - piaszczystych, co znacząco podnosi ich walory smakowe. 

Gospodarstwo posiada Certyfikat Dobrej Praktyki Rybackiej wydany przez Towarzystwo Promocji Ryb "Pan Karp", Certyfikat Najwyższej Jakości Karpia Polskiego wydany przez Polskie Towarzystwo Rybackie oraz Certyfikat Jakość Tradycja na produkt "Karp z Rudy Różanieckiej" wydany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. 

Młyn Frysztak Sp. z o.o.

Młyn Frysztak w miejscowości Twierdza (powiat strzyżowski) działa od lat 30. XX w. Po II wojnie światowej został upaństwowiony i pracował w ramach Przedsiębiorstwa Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego PZZ SA w Rzeszowie. W czerwcu 2000 r. powstała spółka, która założyło trzech pracowników młyna. W 2015 r. zostało ich dwoje, z których Aniela Skawińska pełni funkcję dyrektora.

Zboże tj. pszenicę i żyto skupiają od lokalnych producentów z okolic Strzyżowa, Krosna i Sanoka. produkcja na dobę oscyluje w granicach 60-80 ton, maja także do dyspozycji magazyn do przechowywania 1000 ton ziarna. Młyn Frysztak specjalizuje się w przemiale ziarna na mąkę żytnią 580 i 720, razową żytnią i pszeniczną, mąkę pszenną 500 i 750 oraz otręby. Mąkę żytnią żurkową kupuje od niego Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw "Vortumnus" w Lisowie, która produkuje z niej żur naturalny. jednak główni odbiorcy to lokalne piekarnie m.in. Piekarnia Nawłoka z Rzeszowa czy Piekarnia-Cukiernia Jan Wszołek z Rzeszowa oraz inne piekarnie z okolic Czudca, jasła i Krosna.

Od 2005 r. w zakładzie działa automat do pakowania, na którym powstają 1 i 5 kg paczki z mąka dla odbiorców indywidualnych. W planach jest linia do produkcji maki pełnoziarnistej z pszenicy i żyta oraz mąki orkiszowej.

Wędliny Regionalne U Schabińskiej w Zimnej Wodzie

Wędliny Regionalne u Schabińskiej w Zimnej Wodzie to jeden z największych w kraju producentów wędliny końskiej. Nowi właściciele zakładu wracają do tradycji z lat 50. i stawiają na wyrób koniny według starych, sprawdzonych receptur. Nie sposób zaprzeczyć, że mięso konia jest zdrowe.

Konina to mięso chude i co za tym idzie niskokaloryczne. Zawiera znaczne ilości żelaza oraz błonnika. Jest źródłem białka, a jego skład jest dobrze zbilansowany z potrzebami fizjologicznymi człowieka. Parametry mięsa końskiego nie odbiegają od innych gatunków mięsa. Konina ma wartość odżywcza wyższą niż wołowina, wieprzowina i baranina. Wędliny Regionalne "U Schabińskiej" z Zimnej Wody oferują ponad 20 rodzajów wyrobów mięsnych i 13 pozycji z koniny, w tym kiełbasę końską i kabanosy. Asortyment obejmuje także wyselekcjonowane wyroby z mięsa wieprzowego. 

Uzdrowisko Rymanów S.A.

Uzdrowisko Rymanów jest malowniczo położone u podnóża Wzgórz Rymanowskich w jednym z najczystszych ekologicznie regionów Polski. Wyjątkowy mikroklimat, wspaniała, nieskażona przyroda i czyste powietrze sprzyja leczeniu, odpoczynkowi i pełnemu relaksowi. Działalność lecznicza uzdrowiska oparta jest na szczególnych walorach przyrodoleczniczych klimatu oraz surowcach naturalnych. Skarbem Rymanowa Zdroju są źródła wód leczniczych odkryte w 1876 roku. Na bazie wód mineralnych z Rymanowskich źródeł zostały przygotowane naturalne kosmetyki z linii „Celestin” na bazie wód mineralnych z Rymanowa Zdroju oraz z dodatkiem mixu wyciągów ziołowych (z ziół polskich). 

Do produkcji kosmetyków i całej Państwu linii kosmetycznej „Celestin” używane są tzw: „zielone surowce” poza tym wybrane surowce z kontrolowanych upraw Eco, kosmetyków nie są konserwowane Parabenami, do ich produkcji używane są tylko wysokiej jakości olejki roślinne (makadamia, jojoba, avocado, słodkie migdały, Shea, oliwa z oliwek, olej  winogronowy). Do kosmetyków dodawany jest olejek arganowy – posiada on właściwości antyseptyczne i lecznicze. Pozyskiwany jest z Maroka, jedynego na świecie kraju w którym owocują drzewa arganowe.

Uzdrowisko Iwonicz S.A.

"Uzdrowisko Iwonicz” S. A. jako pierwsza w Polsce firma uzdrowiskowa, od lat zajmuje się produkcją unikalnych leków i kosmetyków na bazie naturalnych surowców leczniczych wykorzystywanych w leczeniu uzdrowiskowym.

Kosmetyki w Iwoniczu powstają na bazie iwonickiej leczniczej wody termalnej, która swoje wyjątkowe działanie zawdzięcza bogatej zawartości minerałów. 

Wody termalne to największe naturalne bogactwo Iwonicza-Zdroju.  Nasycone unikalną kombinacją makro i mikroelementów o możliwej tylko w naturze doskonałej synergii, wspomagają procesy metaboliczne, dzięki czemu łagodzą podrażnienia skóry i podnoszą stopień jej nawilżenia, odbudowują warstwę ochronną naskórka, wspomagają naturalny system obrony przed wolnymi rodnikami dzięki czemu znacznie opóźniają proces starzenia skóry.

Odpowiednio dobrane surowce najwyższej jakości gwarantują niezwykle skuteczne działanie i satysfakcję ze stosowania kosmetyków „Iwoniczanka”. Zapewniając zdrowy wygląd i dobrą kondycję skóry.

Enklare Natural Cosmetics

Enklare Natural Cosmetics to polska marka, która powstała z fascynacji do tworzenia naturalnych kosmetyków inspirowanych przyrodą. Tworzy wyjątkowe produkty dla osób, które poszukują prostych, zdrowych i w pełni naturalnych produktów o bezkompromisowej jakości i działaniu.

Kosmetyki, które oferują bazują na starannie wyselekcjonowanych naturalnych składnikach oraz unikalnych recepturach, które powstały w wyniku setek godzin spędzonych na badaniach.

Wszystkie produkty zostały w pełni sprawdzone dermatologiczne oraz są systematycznie kontrolowane pod kątem mikrobiologicznym i spełniają najwyższe wymagania kontroli jakości.

Cały proces produkcji odbywa się wyłącznie we własnym laboratorium, gdzie łączy się nowoczesne metody badań z tradycyjnymi – sprawdzonymi rozwiązaniami wytwarzania.

Zagroda Handzlowianka

Stowarzyszenie od 2007 r. działa na rzecz rozwoju obszarów wiejskich, a szczególnie produkcji i sprzedaży żywności o znakomitych walorach smakowych. Najczęściej są to produkty i przetwory domowe, których przepisy oparte są na starych recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Ich walory doceniło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zamieszczając na Liście Produktów Tradycyjnych takie wyroby jak ser biały z Handzlówki, serownik (sernik) handzlowski, masło domowe z Handzlówki, handzlowską serwatkę wielkanocną, handzlowską bułkę pszenną i ogórki kiszone z Handzlówki

W ofercie „Zagrody Handzlowinka” znajdziemy również ręcznie robione pamiątki z Podkarpacia m.in. kartki i zawieszki zdobione bukietem suszonych, polnych kwiatów.

Witryna stworzona na platformie