Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczek) w celu personalizowania treści dla odbiorców. Każdy użytkownik może wyłączyć zapisywanie plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej, co spowoduje, że nie będą gromadzone żadne informacje.

Produktów: 0 0,00 zł

Koszyk jest pusty

Ilość:

Suma: 0,00

Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula sp. z o.o.

           Tradycja wypieku biszkoptów przywędrowała do Jarosławia z terenów Sabaudii, późniejszego Księstwa Sabaudii-Piemontu. Pierwsze biszkopty w tym mieście pieczono prawdopodobnie już od 1876 r. w „Parowej Fabryce Biszkoptów, Pierników i Cukrów L. Czyńskiego w Jarosławiu”. Kolejnym właścicielem tej firmy był Stanisław Gurgul z tytułem „cesarskiego i królewskiego dostawcy dworu”, a jej wyroby na początku XX wieku docierały do miast Austro-Węgier, Królestwa Wielkiej Brytanii, Francji, Prus i Rosji.

W zakładzie wytwarzano bardzo szeroki asortyment wyrobów cukierniczych m. in.: Biszkopty Royal wykwintne, Biszkopty Szampańskie, Biszkopty mleczne tatrzańskie, pierniki królewskie, mączkę odżywczą,  pieczywo dla diabetyków, precelki z solą, precelki z makiem, precelki z cukrem, cukierki słodowe, pomadki i  bananki.

Obecnie fabryka specjalizuje się w wypieku tradycyjnych biszkoptów podłużnych.

GALICYA sp. z o.o.

Spółka Galicya to podkarpacka firma produkująca od 28 lat naturalną wodę mineralną, pochodzącą ze źródeł znajdujących się na Roztoczu, z obszaru objętego szczególną ochroną. Szereg roztoczańskich źródeł ma własności lecznicze, co docenił już w XVII wieku król Jan III Sobieski, który zażywał tu siarczkowych kąpieli leczniczych.

W składzie chemicznym dominuje wodorowęglan. Dzięki dużej jego zawartości picie tej wody zalecane jest osobom z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz cierpiącym na nadkwasotę żołądkową. Z kolei dzięki niskiej zawartości sodu polecana jest do picia osobom z nadciśnieniem tętniczym, chorobą wieńcową, niewydolnością krążenia, podwyższonym poziomem cholesterolu oraz w kuracjach odchudzających (gotowanie nie usuwa nadmiaru sodu).

Butelkowana jest w estetyczne butelki szklane o charakterystycznym zielonkawym zabarwieniu o pojemności 0,3 litra oraz plastikowe: 0,5, 1,5 oraz 5 litrów. Dostępna jest w wersji niegazowanej, lekko gazowanej oraz niegazowanej.

„SAN”- Pajda sp. z o.o.

Tradycyjne biszkopty powstają na szeroką skalę w Fabryce Pieczywa Cukierniczego „San” – Pajda Sp. z o.o. Początki tej firmy sięgają 1951 r., kiedy to na bazie byłej piekarni wojskowej z 1933 r., powstała Fabryka Przemysłu Cukierniczego „SAN”. W 1973 r. przejęła ona od Jarosławskich Zakładów Cukierniczych Przemysłu Terenowego trzy fabryki. W 2003 r. właścicielem jednej z nich został dyrektor Jan Pajda, który odkupił firmę odpowiedzialną za wypiek biszkoptów i utworzył na jej bazie dzisiejszą spółkę FPC „San” – Pajda. 17 grudnia 2009 r. zostały one wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Gotowe wyroby cenione są za swą lekkość i puszystość. Smakują znakomicie zarówno same, jak i maczane na sposób włoski w puddingach.

Rozwinięciem rodziny ciastek biszkoptowych stała się produkcja „Biszkoptów Kresowych” wypiekanych w oparciu o tradycyjną, domową recepturę, przełożonych naturalną czekoladową masą (o różnym smaku) lub oblanych polewą kakaową.

Gospodarstwo Rolno-Pasieczne Jerzy i Nathalie Leban

Gospodarstwo rolno-pasieczne oraz rozlewnia miodu Nathalie i Jerzego Leban działa od ponad 10 lat. Brak przemysłu i wynikających z niego zanieczyszczeń to atuty regionu, w którym powstają ich miody odmianowe, a mają ich aż siedem rodzajów: lipowy, rzepakowy, gryczany, wielokwiatowy, akacjowy, nawłociowy i spadziowy.

Dzięki swoim właściwościom antyseptycznym, żółciopędnym i wzmacniającym organizm, polecany jest w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, dróg żółciowych, stawów, nerek i prostaty.

Produkują także miody z dodatkami np.: miód z maliną, miód z propolisem, pyłkiem kwiatowym, z czekoladą – podobno idealny do smarowania kanapek, a także miód z czekoladą i orzechami. Z pasieki pochodzą także ich kolejne produkty: pyłek kwiatowy, propolis, pierzga oraz wosk pszczeli. Z tego ostatniego wyrabiają różnego rodzaju naturalne świece.

ART-Kros studio Jaromir Brański

Swoje doświadczenie biznesowe Jaromir Brański zaczynał nietypowo, jak dla obecnie prowadzonej działalności – inżynier informatyk założył w 2008 r. firmę w sektorze informatyki i reklamy. W ramach dywersyfikacji firma poszerzyła więc swoją działalność o produkty regionalne, w tym związane z suszem płodów runa leśnego oraz owoców na sucho.

 W sprzedaży dostępne są suszone owoce (jabłka, pigwa, śliwka, czereśnia), suszone płody runa leśnego (dzika róża, jarzębina, śliwa, tarnina, głóg, poziomki, jeżyny i borówki).

Firma uzyskała w 2015 r. certyfikat AgroBio-Test na pięć ekologicznych produktów: EKO suszone jabłuszko, EKO suszone wisienki, EKO gruszki na sucho, EKO jabłko na sucho, EKO pigwa na sucho.

M Pelczar Chocolatier Anna Pelczar

Pasja i zamiłowanie do czekolady zaowocowało powstaniem w Korczynie k. Krosna manufaktury czekolady M.Pelczar. - Z czekoladą są związani wiele lat i od samego początku to ona była dla nich twórczą inspiracją. Od niej wszystko się zaczęło.

Od 2004 r. Pan Mirosław został Mistrzem Polski Cukierników i uczestnikiem Mistrzostw Świata Cukierników Przygotowuje  produkty ręcznie robione na światowym poziomie, z najlepszych naturalnych składników i najwyższej jakości czekolady.

Surowce sprowadza z różnych zakątków świata, a wyroby produkowane są ręcznie w niewielkich ilościach, dzięki czemu każdy produkt jest wyjątkowy i zawsze dopracowany.

 Produkty sygnowane marką „M Pelczar Chocolatier” to nie tylko smak i jakość czekolady, to również szeroka gama asortymentu obejmująca praliny ręcznie robione o różnych smakach, figurki czekoladowe, tabliczki czekoladowe, czekolada do picia po różną postacią i szereg innych.

Wytwórnia Ciast i Lodów SANTOS Marek Bargieł

Firma została założona w 1974 r. w Krośnie przez ojca obecnego właściciela, cukiernika z wykształcenia i powołania, Józefa Bargieła. Wprowadził do dekoracji mało znane elementy z karmelu. Jego syn Marek Bargieł, do perfekcji doprowadził doskonalenie kunsztu cukierniczego.

 W 2003 r. wybudował nowoczesną Przetwórnię Owoców i Warzyw, w której powstaje ponad 40 różnych przetworów: nadzień do ciast, tortów, lodów, deserów oraz owoców dekoracyjnych, w tym m. in. osiem rodzajów przetworów z jabłek, przetwory z agrestu, pomarańczy, malin, truskawek, wiśni, moreli, czereśni.

W powołanym w zakładzie laboratorium czekolady produkuje się ok. 20 gatunków czekolad z różnymi dodatkami, m. in. z solą himalajską, karmelizowanymi płatkami róż oraz fiołków.

 W zakładzie wytwarzane są także praliny, czekolady, owoce w czekoladzie oraz ciasteczka kruche. Równolegle powstaje tu linia produktów „Żurek polski”, w tym dwa rodzaje żurków: zakwas owsiano-żytni i zakwas owsiano-pszenny.

Owocowe Smaki Sp. z o. o.

Spółka produkuje tłoczone, soki z owoców i warzyw oraz chipsy jabłkowe. Spółka specjalizuje się w ekologicznej produkcji oraz konwencjonalnej. Powstała z rodzinnych gospodarstw ekologicznych współwłaścicieli. Antoni Tudryn w 2004 r. rozpoczął tłoczenie soków w Jelnej pod marką „Owocowe Smaki”, natomiast Zygmunt Radek oraz Mateusz Radek zajmowali się suszeniem głównie jabłek na chipsy we wsi Trzciana k. Rzeszowa. Obecnie znajduje się tam siedziba firmy i zakład produkcyjny, a jej oferta to ekologiczne soki jabłkowe w połączeniu np.: z marchwią, buraczkiem czerwonym.

Tłoczą np.: soki porzeczkowe, malinowe, syropy i lemoniady owocowe oraz barszczyk czerwony. Sprzedawane są w szklanych butelkach różnej pojemności oraz w trzylitrowych kartonach. Część z nich tworzy linię soków słodzonych ekologicznym cukrem trzcinowym.

Firma w swojej ofercie posiada suszone owoce i warzywa (np. ekologiczne chipsy jabłkowe) oraz w różnym stopniu rozdrobnienia, przeznaczone jako półprodukt dla branży spożywczej. Działalnością spółki jest również sadownictwo.

Przedsiębiorstwo Nasienne „Centrala Nasienna” sp. z o. o.

Głównym zakresem działalności przedsiębiorstwa istniejącego na rynku nasiennym od ponad 40 lat jest produkcja pasz sypkich i granulowanych dla trzody chlewnej, drobiu, bydła i innych gatunków zwierząt, a także sprzedaż materiału siewnego oraz dodatków paszowych.

W 2000 r. poszerzono zakres wytwórczości i uruchomiono przerób rzepaku, a od 2008 r. również siemienia lnianego.

Od 2009 r. rozpoczęto produkcję olejów wysokiej jakości metodą tłoczenia na zimno, pozyskując zdrowe ziarno z czystych ekologicznie terenów, kupowane w ramach umów kontraktacyjnych.

Zakład tłoczy oleje: rzepakowy, słonecznikowy, konopny i lniany. Chronią one organizm przed wolnymi rodnikami opóźniają procesy starzenia się. Są również bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu (LDL), przeciwdziałają chorobom serca i układu krążenia, wpływają korzystnie na przemianę materii. Nadają się zarówno do smażenia jak i do spożywania na zimno.

Zakład Pieczywa Trwałego Bogumiła Ramska

Firma działa od lutego 1991 r. w segmencie produkcji wyrobów o przedłużonej trwałości typu paluszki i precle. Na samym początku w czasach tworzenia się nowego ładu gospodarczego w kraju odbiorcami wypieków były placówki Gminnych Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” oraz powstającym prywatnym sklepom i hurtownią.

 Na początku lat 90. XX wieku kredyt z Polsko-Amerykańskiego Funduszu Przedsiębiorczości pozwolił na zakup nowych maszyn.

Wraz z inwestycjami w urządzenia rozpoczęto produkcję nowych wyrobów: precelków solonych oraz przekąsek smakowych. Nie korzystają z żadnych gotowych mieszanek. Do wyrobu używa się wyłącznie świeżych i naturalnych surowców, które kupują u sprawdzonych, wieloletnich dostawców. „Flagowym okrętem” zakładu są znane i lubiane precle rzeszowskie MAX-y. Ponadto firma produkuje: paluszki słone rzeszowskie, paluszki z kminkiem rzeszowskie, precle rzeszowskie, precelki słone rzeszowskie oraz przekąskę rzeszowską.

PPHU „AWB” Alina Becla

Rodzinna firma Aliny i Wacława Beclów założona została w 1993 r. w Handzlówce, wsi leżącej na skraju Hyżneńsko-Gwoźnickiego Obszaru Chronionego Krajobrazu. W 1997 r. powstała w gospodarstwie suszarnia, a kilka lat później uruchomiono zakład przetwórczy produkujący susze owocowe, warzywne i ziołowe oraz wyroby gotowe konfekcjonowane w postaci herbatek smakowych owocowych, owocowo-ziołowych i mieszanek.       

Od początku suszą metodą tradycyjną (gorącym powietrzem), zachowując maksimum walorów produktu. W 2008 r. uzyskali certyfikat na produkcję ekologiczną.

Z warzyw, owoców i ziół powstają naturalne herbatki owocowe, mieszanki ziołowe, suszone warzywa i owoce. Ich wyroby nie zawierają żadnych sztucznych aromatów i dodatków. Nie są również poddawane żadnym zabiegom konserwującym i sterylizacyjnym. Obecnie w ofercie posiadają ponad 80 produktów, w tym 24 produkty BIO, sześć rodzajów herbat owocowo-ziołowych oraz kilka mieszanek warzywnych.

„ANMAR” Anna Surmacz-Kałamarz Piekarnia Drzewna

Wypiekiem chleba na drewnie Anna Surmacz-Kałamarz zajmuje się od 2000 r. Od początku stosuje dawne metody produkcji, według regionalnych receptur odszukanych i pieczołowicie zebranych przez siebie.

Piekarnia oferuje m. in. staropolski chleb sanacyjny, chleby łańcuckie (razowy i ziołowy), chlebki: ziarnisty, cebulowy zdobiony i czosnkowy, a także zakwas żytni na żurek. Dwa jej wyroby – staropolski chleb sanacyjny oraz chleb razowy łańcucki pieczone w piecach opalanych drewnem na liściach kapusty zarejestrowano na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Od 2012 r. w „Barze przy Piekarni” w Rogóżnie można także zakupić przygotowywane na miejscu wyroby wędliniarskie. Większość wędlin typu pasztety, boczki, szynki czy „zające” pieczona jest w piecach piekarskich, co dodatkowo wpływa na ich wyborny smak. Produkcja wędlin i mięs zapiekanych w piecach chlebowych to specjalność Bogumiła Kałamarza, mistrza w sztuce wędliniarskiej.

Zakład Mięsny „SMAK-GÓRNO”

Zakład Mięsny w Górnie, jeszcze pod nazwą „Smak-Eko”, działalność rozpoczął w 1991 r. Od ćwierćwiecza prowadzi działalność w zakresie skupu trzody chlewnej, uboju i rozbioru wieprzowego, produkcji pełnego asortymentu wędlin, szynek, wędzonek, wyrobów podrobowych, drobiowych, garmażeryjnych, a także konserw w słojach.

Szczególnie dużym zainteresowaniem cieszą się kiełbasy suche. Wieprzowa pieczona tradycyjna z Górna jest wędzona i dodatkowo pieczona, a 100 g gotowego wyrobu uzyskuje się z 125 g mięsa wieprzowego, bez dodatków oraz konserwantów.

 Dużym uznaniem u klientów cieszy się kiełbasa drobiowa pieczona z Górna oraz inne kiełbasy pieczone: głogowska i wiejska tradycyjna.

Zakład oferuje całą gamę wędlin swojskich: szynki, schaby czy polędwiczki. Osobnym elementem produkcji są konserwy tradycyjne w słojach, wśród których wyróżnia się kiełbasianka, pasztet oraz smalczyk z cebulką.

Zakład Cukierniczo – Piekarniczy „IZA” Izabela Szczęch

Zakład działa na rynku od 1979 r. i nastawiony jest na produkcje zarówno pieczywa, jak i wyrobów cukierniczych: ciast, tortów oraz ciastek rożnego rodzaju.

Praktycznie od początku uruchomienia działalności piekarniczej zakład produkcję wyrobów tradycyjnych, bez polepszaczy chemicznych, opartych na starych ludowych recepturach. Przywiązanie do tej tradycji dobrego wypieku jest ważnym elementem prowadzenia piekarni i chętnie sięga się w nim po dawne przepisy na wypieki.

Stąd też i decyzja o rejestracji w kwietniu i maju 2007 r. czterech wyrobów własnych na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to: chleb sędziszowski żytni, makowiec sędziszowski, serowiec sędziszowski, sędziszowskie ciasto z jagodami. Zakład jest jedynym producentem takiej ilości produktów tradycyjnych w branży piekarniczo-cukierniczej w regionie.

Chleb sędziszowski żytni, posiada najwyższy polski certyfikat „Poznaj Dobrą Żywność”.

Zakład Przetwórczo-Handlowy „Baszpol”

Szef spółki Baszpol i piekarni Leś Adam Bała był jednym z pierwszych w regionie, który wprowadził do wyrobów mąkę orkiszową. Orkisz, w naszym regionie był uprawiany od średniowiecza. Jest jedną z najstarszych gatunków pszenicy, która jest niezwykle bogata w wartości odżywcze oraz wyjątkowo odporna na szkodniki – nie wymaga stosowania pestycydów.

Piekarnia wytwarza pieczywo ekologiczne i tradycyjne według rodzimych receptur: m.in. chleb żytni razowy na zakwasie i bułki razowe pszenne oraz ciastka.

Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie na Podkarpaciu EKO BAŁON w Niżnej Łące

W gospodarstwie pszczelarskim Marty i Krzysztofa Bałon znajduje się 220 uli. Pszczelarstwo kontynuowane jest już w trzecim pokoleniu. W ciągu 20 lat prowadzenia pasieki nabyli oni duże doświadczenie praktyczne, co pozwala im wytwarzać miody najwyższej jakości.

Miody pochodzą m.in. z ekologicznie czystych terenów Jaśliskiego Parku Krajobrazowego. Potwierdzeniem walorów i jakości ich produktów jest posiadanie - przez gospodarstwo - od 2008 r. certyfikatu ekologicznego.

Oferują m.in. miody (leśny ze spadzi jodłowej, wielokwiatowy, nawłociowy), pyłek kwiatowy, propolis, pierzgę w miodzie oraz miód z pyłkiem kwiatowym.

Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „ORZECH” sp. z o.o.

Przedsiębiorstwo założone zostało przez braci Artura i Wacława Orzech w 1995 r., a produkcję rozpoczęło od 1 lipca 1996 r. Od początku zajmuje się produkcją przetworów ze świeżych owoców i warzyw. Receptury na niektóre przetwory pochodzą z rodzinnych, miejscowych archiwów.

Warzywa i owoce skupywane są od sprawdzonych, ekologicznych plantacji, które są stale monitorowane w zakresie zalecanych norm. W 2010 r. firma otrzymała godło promocyjne AGRO POLSKA, w 2013 r. tytuł „Gazela biznesu”, a w 2015 r. miano „Najdynamiczniejszego eksportera”.

OLIMP ANNA WIŚNIEWSKA

Ich olej konopny ma termin ważności tylko dwa miesiące, olej lniany już trzy. Natomiast oleje: z lnianki czyli rydzowy, z krokosza barwierskiego oraz z ostropestu cztery miesiące. Najspokojniej jest przy oleju kokosowym - na jego spożycie spokojnie możemy czekać przez rok.

Takie cuda tłoczą na zimno w niewielkiej, rodzinnej olejarni Olimp w podrzeszowskiej Malawie. To nieduża olejarnia, dzięki czemu od początku do końca czuwają nad całym procesem produkcji. Proces tłoczenia odbywa się metodą na zimno w prasie ślimakowej, w której temperatura tłoczenia nie przekracza 40 stopni Celsjusza. Dzięki temu powstaje olej mający cechy oleju dziewiczego, czyli takiego który ma dokładnie taki sam skład biochemiczny, jaki zawarty jest w jej nasionach. Ich oleje są nieoczyszczane i nierafinowane.

ZAKŁAD MIĘSNY "JASIOŁKA"

Specjalnością powstałego w 1996 r. zakładu są tradycyjne i ekologiczne wędliny, Wytwarzane są według starych, niekiedy 150-letnich receptur. Pradziadek Pawła Krajmasa, dyrektora i twórcy firmy, uczęszczał do elitarnej galicyjskiej szkoły masarzy we Lwowie. Zebrane wówczas przez niego przepisy wykorzystywane są obecnie w produkcji, Przepisy pochodzą głównie z archiwum rodzinny Krajmasów, ale są i takie z dawnych dworów szlacheckich, okolicznych wiosek, a nawet z armii austro-węgierskiej.

W wędlinach produkowanych przez „Jasiołkę” nie ma konserwantów, modyfikowanych białek i żelatyny, soi czy błonnika. Ich charakterystyczny smak i aromat to efekt m.in. wędzenia w dymie z bukowego lub olchowego drewna.

Także żółty przewodnik Gault&Millau wyróżnił ich, doceniając rolę w wytwarzaniu wyjątkowych produktów regionalnych na terenie Podkarpackiego.

Witryna stworzona na platformie