Ta strona korzysta z plików cookie (ciasteczek) w celu personalizowania treści dla odbiorców. Każdy użytkownik może wyłączyć zapisywanie plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej, co spowoduje, że nie będą gromadzone żadne informacje.

Produktów: 0 0,00 zł

Koszyk jest pusty

Ilość:

Suma: 0,00

Aktualności

Kiełbasianka z Górna

08.08.2017

Zakład Mięsny Smak-Górno w Górnie od lat produkuje smaczną kiełbasiankę według tradycyjnej podkarpackiej receptury.

W dawnej wiejskiej kuchni nie było lodówki, a przechowywanie mięsa i wędlin było kłopotliwe. Gotowe produkty zapiekano w szczelnie zamkniętych słojach Wecka, by potem przechowywać je bezpiecznie przez wiele miesięcy. Tak powstała kiełbasiana - smaczny rozdrobniony farsz mięsny, wieprzowy, doprawiony tłuszczem i solą, czosnkiem i pieprzem, zapieczony w szczelnie zamkniętym słoiku. Wsad mięsny łatwo daje kroić się nożem. Po otwarciu słoika kiełbasianka zaskakuje niepowtarzalnym zapachem i smakiem.

ZM Smak Górno od wielu już lat produkuje kiełbasiankę, opartą na tradycyjnej podkarpackiej recepturze. W jej składzie nie znajdziemy konserwantów i zbędnych sztucznych dodatków. W 2007 r. kiełbasianka została wpisana na listę wyrobów tradycyjnych. Kiełbasianka jest nie tylko doskonałą opcją na wakacyjne wędrówki, jest też smakowitym dodatkiem do wielu potraw. Wzbogaca smak bigosu, gołąbków, krokietów, łazanek, kapuśniaczków. Sprawdza się też jako dodatek do nowocześniejszych obiadowych potraw i przekąsek. Z kiełbasianką szybko zrobimy pyszne risotto, zapiekankę ziemniaczaną, spaghetti czy pomidorową lasagne. Kiełbasianka jest idealna dla chcących szybko i smacznie gotować.

Cena słoika o zawartości 250 gram to wydatek 7,37 zł. Wyrób dostępny w sklepie internetowym Podkarpackie Smaki: www.sklep.podkarpackiesmaki.pl

Pomysłów na produkty z derenia coraz więcej

07.08.2017

Gdy kilka miesięcy temu Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, od lat zajmujące się promocją tradycyjnej żywności w Podkarpackiem zaproponowało, aby owoc derenia uznać za symbol kresowej tradycji naszego regionu, nie spodziewaliśmy się takiego odzewu.

Najpierw sami przygotowaliśmy – jeszcze krótką - linię produktów spożywczych z dereniem. Do dwóch rodzajów czekolad z dodatkiem suszonych owoców derenia dołożyliśmy niedawno dżem dereniowy, który w konkursie na „Najlepszy produkt tradycyjny 2017” - zorganizowany podczas XI Targów Żywności Tradycyjnej Festiwal Podkarpackich Smaków w Górnie - uzyskał wyróżnienie.

Wiemy, że Gospodarstwo Rolne Ryś Podkarpacki z Przemyśla produkuje i sprzedaje Cymes dereniowy Ziemi Przemyskiej (w cenie 15 zł za słoiczek), podobnie jak i dereniówkę. Także z akcyzą Dereniówkę BASK z własnych owoców sprzedaje Sadowniczo-Szkółkarski Zakład Doświadczalny w Albigowej k. Łańcuta.

A teraz dostaliśmy sygnały, że w Przemyślu i Jarosławiu (Bianco Lody Tradycyjne) lodziarnie serwują lody z dodatkiem derenia. Na 22. Targach Rzemiosła, Przedsiębiorczości i Leśnictwa Agrobieszczady w Lesku pojawił się Mariusz Bednarz z Przemyśla, który częstował chętnych własnym octem z owoców derenia - pycha. A wisienką na torcie okazał się pomysł Moniki Kuźniar z Kraczkowej i jej firmy "Kruche”, która piecze najwyższej jakości z surowców ekologicznych i certyfikatem ekologicznym ciasteczka. Dała nam do przetestowania pierwsze „kruche” ciasteczka z suszonymi owocami derenia”.
Pomysłów z wykorzystaniem owoców derenia jest już dużo, teraz czas na ich wdrażanie do stałej produkcji.

Z naszej linii dereniowej w sprzedaży poprzez sklep internetowy www.sklep.podkarpackiesmaki.pl dostępne są trzy produkty: czekolada gorzka i mleczna z dereniem (14, 18 zł za tabliczkę) oraz dżem dereniowy (14,93 zł za jeden słoiczek).

 

Witryna stworzona na platformie